ALGEMENE GESCHIEDENIS 3. De Oudheid: inleiding (3)

Het schrift

Het nalaten van op schrift gestelde teksten, eerst op steen en kleitabletten, later op papyrus en perkament, is beslissend geweest voor de mogelijkheid de geschiedenis van de betreffende volkeren te reconstrueren. Twee elementen hebben het de historici daarbij niet gemakkelijk gemaakt:

  • de techniek van het schrijven: pas 2000 jaar na de uitvinding van het schrift hebben de Feniciërs het alfabet uitgevonden. Daarvóór behielp men zich met afbeeldingen en metaforische tekens. Het hiëroglyfenschrift bij de Egyptenaren, het spijkerschrift eerst bij de Sumeriërs en later bij een hele boel andere volkeren. De ontcijfering van die schriften in de laatste tweehonderd jaar is een geschiedenis op zich, maar was de sleutel tot de geschiedenis van de volkeren uit de vroegste oudheid. Dank zij die ontcijfering van de ontelbaar vele kleitabletten, die men in Mesopotamië vond, is men veel beter op de hoogte van het leven van die boeren daar in laten we zeggen 1000 v.C. dan van het leven van de boeren bij ons in de Middeleeuwen.
  • de taal: vooral via meertalige opschriften heeft men een aantal teksten en schriften kunnen ontcijferen en lezen. Het bekendste voorbeeld is dat van het Egyptische hiëroglyfenschrift, dat door Champollion in 1822 dank zij de steen van Rosette (een drietalig opschrift) is ontcijferd. Het spijkerschrift is pas in 1860 ontcijferd. Maar de teksten, die de Sumeriërs, de Akkadiërs, Elamieten, Hettieten, Oud-Perzen en andere volkeren in spijkerschrift opschreven, konden daarom nog niet worden gelezen. Sommige talen verstond men gewoon niet. Eén van de vele problemen ivm het verstaan van een taal is dat het spijkerschrift, dat oorspronkelijk door de Sumeriërs voor hun eigen taal werd uitgedacht, later als schrift diende voor talen van een totaal andere oorsprong zoals het Semitisch of het Indo-Europees (bij de Perzen). Ongeveer zoals men onze schrifttekens zou gebruiken om Grieks of Arabisch of Russisch te schrijven



  • You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

    One Response to “ALGEMENE GESCHIEDENIS 3. De Oudheid: inleiding (3)”

    1. lucy Says:

      wat is dit voor een site.. ik wil spijkerschrift.. en ik krijg dit.. !! nou en bedankt !!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.