ALGEMENE GESCHIEDENIS 3. De Oudheid: Perzië (3)

Xerxes werd vermoord en opgevolgd, niet door Darius, zijn zoon en aangewezen opvolger, die beschuldigd werd van moord, maar door Artaxerxes I, een andere zoon. Dat veroorzaakte nog meer onrust in het rijk, vooral een opstand in Egypte. Maar veel weten we er niet van: de enige bron is de Griekse arts Ktesias, die meer geïnteresseerd blijkt in hofintrigues dan in echte onvervalste geschiedenis… Het lijkt er wel op dat de koningen na Xerxes er meer moeite mee hebben de eenheid van het rijk te bewaren. Dit niet door de intrigues, maar doordat zoveel verschillende volkeren en culturen bijeen gehouden werden in dat rijk en doordat ook bepaalde satrapen een onafhankelijker politiek gingen voeren.

De problemen van opvolging na de dood van Artaxerxes I zijn alleen van belang omdat uiteindelijk Artaxerxes II zou worden bedreigd door zijn jongere broer Cyrus, die in zijn leger ook 13000 Grieken had. Na de veldslag waarin Cyrus gedood werd, zullen de Grieken onder leiding van Xenophon na een moeilijke en gevaarlijke tocht hun vaderland weer bereiken: dit is de inhoud van de Anabasis, vroeger althans bekend en berucht onder de leerlingen van de




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.