Islamofobie

Vorige maand organiseerde de Vlaamse televisie onder de titel “Slaan de katholieken terug?” een discussie tussen een aantal mensen (en strekkingen) binnen het katholicisme in België: het integristische katholicisme werd vertegenwoordigd door Paul Beliën, man van Alexandra Colen, parlementslid van het Vlaams Belang en beter dan haar man bekend omwille van haar conservatief-katholieke zienswijzen. Maar hij moet voor haar niet onderdoen. Tijdens de uitzending voorspelde hij o.m. dat “binnen tien jaar” de Islam hier heer en meester zou zijn. Waar hij zijn mosterd vandaan heeft gehaald, kan je lezen in het artikel, dat een boek bespreekt van een zekere Bruce Bawer, neoconservatief journalist, homo (iets wat hier niet te pas komt, maar wel een pikant detail is, gezien de grote liefde, die fundamentalisten van allerlei slag koesteren voor hun homofiele medemens) en half Nederlander, half Amerikaan. En in het artikel van een zekere Fred Siegel over Europa, dat één groot Libanon aan het worden is. Hij bespreekt daarin hetzelfde boek van Bawer, en nog een, van ene Claire Berlinski, die er ook alles over weet.
Ik sta er telkens weer over verbaasd welk idee de conservatieven in Amerika over Europa koesteren. Zijn we dan echt in dat ‘oude’ Europa (waar Denemarken gelukkig geen deel meer van uitmaakt) zo’n doetjes, dat we de Islam bijna uitnodigen om hier de macht te komen overnemen? Ben ik dan zo naief, wanneer ik niet vind dat de moslims hier met het idee rondlopen om ons binnen de kortste keren in het keurslijf van de sharia te steken? Ben ik dan zo naief te denken dat het met de aanpassing (of liever: de aanpassingswil) van de moslims hier nog niet zo slecht gesteld is? En dat wij vooral meer en beter moeten doen om het hen toch niet al te moeilijk te maken? Dat wij ons vooral moeten afvragen wat we hen te bieden hebben, en hen dat ook bieden?
Ben ik dan zo slecht ingelicht dat Pim Fortuyn in Nederland niet het slachtoffer is geworden van moslimterrorisme, maar van een ander soort fundamentalisme van Europese bodem?
Het is natuurlijk wel zo dat we de profetie van Huntington van de ‘clash’ van de beschavingen inderdaad zelf kunnen vervullen door de weg op te gaan van deze conservatieve denkers. Het moet gezegd, ze zijn goed bezig in Irak, en in Afghanistan, en wie weet binnenkort ook in Iran.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.