Tolerantie

Bij onze noorderburen woedt sinds geruime tijd een hoog lopende discussie over vrije meningsuiting en tolerantie. Dit naar aanleiding van o.m. de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh, van de cartoons, die Mohammed in zijn blootje zetten en overal in de moslimwereld zo’n heftige reactie teweeg brachten, en van het optreden van Geert Wilders.
Bij ons is het daarrond relatief stil, ook al hoorde ik dat heel wat moslims heftig protesteerden tegen de wijze waarop Jan Leyers in zijn reeks over de weg naar Mekka sommige van zijn gesprekspartners zou hebben aangepakt.
Dat zou ook bij ons een belletje moeten doen rinkelen. Want het gaat om een principe, dat in onze moderne wereld niet hoog genoeg kan worden aangeprezen: de vrijheid van meningsuiting. En dus ook de vrijheid om dat te verkondigen wat vele mensen in onze omgeving niet graag horen.
Dikwijls komt men in de discussie daaromtrent dan aanzetten met de zo gegeerde deugd van ‘verdraagzaamheid’. Niet helemaal terecht blijkbaar, als je tenminste de auteur van dit artikel moet geloven.
Om even over na te denken, met dank aan Willem De Zwijger
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.