Paternalisme in Afrika

Een regelrechte aanval op het huidige paternalisme vooral dan in de verhouding van de rijke wereld tot het ‘arme’ Afrika, dat overspoeld wordt – zo lijkt het althans – door de hulp van een aantal rijke donorlanden, daarin aangemoedigd door een aantal beroemdheden uit de showwereld: Bono, Madonna, Angelina Jolie enz. Ook Jeffrey Sachs, auteur van de bestseller “Het einde van de armoede” krijgt er flink van langs, en als je het mij vraagt, terecht. Want met de milleniumdoelstellingen (armoede uit de wereld tegen 2025), een idee van Sachs, gaat het de verkeerde kant uit. De armoede neemt toe in plaats van af. Maw al dat paternalisme, dat we met zijn allen loslaten op Afrika, haalt niets uit, integendeel. Veel van onze ‘hulp’ zorgt daar voor het stilvallen van de eigen productie, voor een bedelaarsmentaliteit, en vooral voor een immense corruptie.
Het probleem van de armoede moet en zal op een andere manier aangepakt worden, wil het zicht krijgen op een oplossing. Ja, heel wat ngo’s zijn zich daarvan maar al te zeer bewust, maar hun impact is helaas veel te klein en verdwijnt nog te veel in de grote hoop mediageile initiatieven, die druipen van paternalisme, sentimentaliteit en gevoelens van superioriteit, tot meerdere eer en glorie van egotrippers en linke politici.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.