Wereldvakbond

Binnenkort worden wellicht weer heel wat reizigers en vakantiegangers gegijzeld door een staking van de twee spoorbonden, ACV-transcom en ACOD-spoor. En op de koop toe dreigt de onafhankelijke vakbond OVS de dag ervoor ook te staken. Dat is geen goed nieuws noch voor de gebruikers van de trein noch voor de vakbonden zelf. Soms lijkt het verschil tussen vakbondseisen en corporatistische eisen flinterdun.

Toch staat het onomstotelijk vast: zonder de vakbonden hadden we nooit kunnen spreken van een ‘solidaire samenleving’. En dus heeft Luc Cortebeeck, ACV-voorzitter, het bij het rechte eind als hij zijn boek die titel meegeeft. Lees maar even mee op de website van Pala. Ik voel me een beetje beschaamd dat ik niet (meer) wist dat er nu zoiets bestaat als het IVV, een internationaal vakverbond, dat alle syndicale krachten in de wereld bundelt in één globale vakbond. Hoogstnodig in deze geglobaliseerde wereld, die maar al te dikwijls vrij spel geeft aan de grote ondernemingen die vooral uit zijn op winst en goedkope arbeid.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Wereldvakbond”

 1. Marcel Van Lysebetten Says:

  André,
  Inderdaad, een solidaire samenleving.
  Vertel dat eens aan regelmatige treinreizigers.
  Ik ga ervan uit dat ook jij door hebt dat uitgerekend nù een boek van meneer Cortebeeck verschijnt.
  Nee er komt geen Boekenbeurs, er komen sociale verkiezingen.
  Timing, perceptie… zo heet dat tegenwoordig.
  (En ja, sociale verkiezingen zijn inderdaad ook ‘verkiezingen’.)

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.