Oost-Congo

Op het eigenste ogenblik waarop onze minister van buitenlandse zaken Karel De Gucht een tweede poging onderneemt om EU-landen warm te maken voor een beperkte missie van Europese soldaten in dat geteisterde deel van Congo, deze analyse over de toestand daar. Guy Poppe is (of was?) journalist bij de VRT en heeft zich al jaren gespecialiseerd in de berichtgeving over onze vroegere kolonie.
Kan iemand mij zeggen hoe het komt dat Europa troepen stuurt en blijft sturen naar Afghanistan waar de bevolking al lang duidelijk heeft gemaakt dat ze daar niet welkom zijn, maar onbehoorlijk lang aarzelt om ‘tijdelijk’ troepen te sturen naar Oost-Congo, waar de bevolking op hen wacht.
Het heeft voor zover ik weet niets te maken met grondstoffen, integendeel. In Afghanistan is er buiten drugs niet veel te vinden, in Congo daarentegen steekt de grond vol begeerde grondstoffen om onze welvaart (en onze GSM’s) op dreef te houden. Misschien heeft het direct wel meer te maken met een soort ideologie: de oorlog tegen het ‘terrorisme’, waarin de VS de drijvende kracht zijn en de EU het schoothondje… en waarin het kind van de rekening zijn de democratie en het welzijn van de gewone mensen.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.