Een nieuwe verlichting

Als je hier leest wat de Verlichting voor Groot-Brittannië en de rest van de wereld heeft betekend, dan weet je dat we in deze tijd een nieuwe verlichting nodig hebben. Dat wil zeggen: verstandige mensen, die inzicht hebben in de ware noden van hun tijd, en dat inzicht kunnen verbinden met praktische oplossingen.
Voor het milieuvraagstuk lijkt me dat de eerste en meest noodzakelijke vereiste, en het is daarom des te rampzalig en crimineel dat een aantal wetenschappers vandaag zich laten omkopen door grote bedrijven om de toekomst tegen te werken en alles op zijn beloop te laten, door bv. de klimaatverandering te ontkennen, of de verantwoordelijkheid van de mens te minimaliseren…




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Een nieuwe verlichting”

  1. Marcel Van Lysebetten Says:

    Andre,
    “de Verlichting voor Groot-Brittannië en de rest van de wereld”…..
    In het aangehaalde artikel lees ik behalve een vermelding naar de uitvinding van het porcelein door de chinezen, geen woord, nee geen jota over de “rest van de wereld” als men op de wereldbol twee kringen maakt, een kleintje rond West-Europa en nog zo eentje rond Noord-Amerika.
    Het is wel cynisch dat vandaag die “vergeten rest” van de wereld de “verlichte wereld” van toen tot de ECHTE rest van de wereld van nu maakt.
    Nog maar eens keer ik terug tot mijn grote leermeester Ulrich Libbrecht die tenminste de landkaarten niet “ver”tekent.
    Mijn idee is dat de term Verlichting maar al te nonchalant wordt gebruikt.
    Een lichte (?) vorm van chauvinisme, dat overigens niet vreemd is voor de “Britse” auteur, vrees ik.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.