De twee Churchills

Er hebben blijkbaar twee Churchills geleefd in één persoon: lees maar de recensie van dit boek over hem.
Je vraagt je af wat voor een afschuwelijk iemand die eerste moet zijn geweest, als je leest hoe hij reageerde op de Afrikanen en Aziaten, die de grootheid van ‘Groot-Brittannië’ aan hun laarzen (of was het hielen?) lapten en in opstand kwamen tegen die blanke meedogenloze racisten.
Dat vloekt natuurlijk met het beeld van de Churchill, dat we beter kennen: de man die het nazisme heeft bekampt in de meest hopeloze donkere tijden. En daardoor de ‘democratie’ (die minst slechte regeringsvorm, volgens hem) een immense dienst heeft bewezen.
Hoe je die twee moet verzoenen, zal wel eeuwig een raadsel blijven…
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.