Welkom op mijn weblog!

Mijn naam is André Bogaert. Ik ben sinds vijf jaar gepensioneerd, maar nog steeds actief bezig. Jaren aan een stuk heb ik in een volkshogeschool geschiedenis gegeven: algemene geschiedenis, geschiedenis van de Islam, geschiedenis van de Kerk, geschiedenis van Latijns Amerika. Vooral boeit me de geschiedenis van de prehistorie, en de vragen die die oproept inzake de relatie geloof-wetenschap.
Graag wil ik via deze weblog iets van mijn werk van de vorige twintig jaar openstellen voor wie dit leest. En in dialoog treden over de vele vragen, die een kijk op de geschiedenis oproept bij ons. Doe je mee?
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Responses to “Welkom op mijn weblog!”

 1. peter Says:

  ziet er nog beetje anoniem uit…haha. Zorg maar dat er snel iets op te beleven valt! groeten

 2. Hildegarde Says:

  Dag André

  ik kijk – als ik vragen heb – regelmatig eens in jouw historisch veld.
  Nu zit ik met een vraag die niet direct in jouw zaaigebied ligt: nl. over de Jezuïtenorde.
  Om welke redenen werd hun orde in 1773 opgeheven? Jij hebt hier beslist een menig over.
  Missschien kan je me een verwijzing naar het ene of andere boek of een website doormailen. Zal ik zeker op prijs stellen.
  Dank alvast voor het geval je me enig antwoord kan mailen.
  En verder: erg prettig dat ik ook van jouw ‘gedeelde’ kennis mag genieten.
  HCvB

 3. André Says:

  Dank u wel voor uw reactie! Wat uw vraag over de Jezuïeten betreft. De opheffing van de orde door paus Clemens XIV in 1773 (in een bulle, die aan de regeringen de keuze overliet om ze al of niet uit te voeren) is zoals altijd het gevolg van verschillende factoren. Enerzijds de wrevel in Rome over de methodes van de Jezuïeten in de missies (China, Paraguay): ze gingen uit van een verregaande aanpassing van het geloof aan de zeden en gewoonten van de volkeren, die ze wilden bekeren. Anderzijds de invloed van de ‘verlichting’, die een nieuwe tijd voorbereidde en de Jezuïeten in de Europese landen verraste: ze zagen niet op tijd in dat de tijden inderdaad veranderden, bleven hondstrouw aan Rome en aan de oude monarchieën en kwamen zo in verschillende landen (Frankrijk, Portugal, Spanje) in een moeilijke positie. Toen de Bourbons aandrongen op hun opheffing, had de paus geen ander verweer dan inderdaad op dat verzoek in te gaan.
  Als boek kan ik u enkel dat aanbevelen dat ik bij toeval tussen mijn boeken terugvond: Alain Guichard: Les Jesuites, dat echter dateert van 1974 en uitgegeven is bij Grasset, Parijs. Op internet, kan ik u verwijzen naar: http://www.jesuits-europe.info en http://www.jezuieten.org/.
  Met vriendelijke groeten

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.