1. Homo sapiens sapiens

1. d. Beschrijving van de culturen

1.d.1 De Man in het ijs.

Tijdens het neolithicum (dat pour le besoin de la cause nog eens is opgedeeld in een vroeg-, midden- en laatneoliticum) heeft de economie van de mens een fundamentele ommekeer gekend: van jagen en verzamelen ging de mens over op landbouw en veeteelt: dit is de zgn. neolithische revolutie, die evenwel niet (zoals bij de term ‘revolutie‘ spontaan wordt gedacht) in een kort bestek plaats greep, maar een paar duizend jaar in beslag nam.

Oetzi, de man in het ijs uit Tyrol
Sinds 1991 beschikken we over een uitermate interessante getuige van de voorhistorische mens in dit laat-neolithicum: de man in het ijs, een 5000 jaar oud skelet dat gevonden werd in de Alpen op de grens tussen Oostenrijk en Italië, en dat uitzonderlijk goed bewaard werd dank zij een samenspel van koude (sneeuw en ijs) en wind.
Het zou mij te ver voeren een volledige beschrijving te geven van Oetzi, de ‘troetelnaam’, die de onderzoekers hem gaven. Kort gezegd komt het hierop neer: deze man van wellicht 35-40 jaar oud, ongeveer 1m.60 groot, kwam zo’n 5300



1. Homo sapiens sapiens

1. c. Indeling van de culturen

De talloze opgravingen van




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.