Stamcelonderzoek

Vorige week raakte bekend dat de Vlaamse onderzoekster Catherine Verfaillie, die twintig jaar lang in de VS aan stamcelonderzoek deed en baanbrekende resultaten heeft behaald, terugkomt naar België, om aan de KU Leuven een nieuw instituut op te richten. Vermoedelijk houdt haar terugkeer ook verband met de politiek van Bush, ten overstaan van dat onderzoek. Het is ondertussen wel geweten dat Bush en zijn christelijk-fundamentistische aanhang fervente bestrijders zijn van het stamcellenonderzoek. Maar de discussie tussen voor- en tegenstanders mag niet worden vereenvoudigd tot een tegenstelling tussen geloof (in casu de christelijke fundamentalisten) en wetenschap. We worden in deze kwestie, althans volgens Eric Cohen, directeur van “The new Atlantis. A journal of technology and society”, geconfronteerd met één van de vele morele dilemma’s waarvoor de wetenschappelijke vooruitgang ons vandaag de dag plaatst. Of je nu vanuit je overtuiging voor of tegen het gebruik van embryo’s voor stamcelonderzoek bent, het is goed te beseffen dat je overtuiging is gebaseerd zowel op rationele als op emotionele argumenten, en dat die in een hoek zitten, waar je ze niet altijd verwacht.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Stamcelonderzoek”

 1. Deheyder helene Says:

  A Question to Catherine Verfaillie
  Is it possible to use stem cells also for neuro-muscle diseases.As they have tried it in The Centre for ALS Research at John Hopkins.I was so hopefully but the results weren’t rather negative.
  Do you think this theory will finally be succesful?

  Yours faithfully
  H.deheyder
  Adressed this comment to Catherine Verfaillie

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.