Altruisme

Je houdt het voor hoogst onwaarschijnlijk, als je tenminste aandachtig toekijkt op het gedrag van de meeste mensen vandaag de dag. Maar sommige onderzoekers menen te kunnen bewijzen dat altruisme, of als je wil, echte onbaatzuchtigheid tegenover de anderen, ons misschien met onze natuur (onze genen zelfs) zou zijn meegegeven. We zouden van nature in staat zijn andere mensen, die ons volkomen vreemd zijn, te helpen zonder er zelf baat bij te hebben. Dat gaat regelrecht in tegen de ‘gevestigde’ mening dat we vanuit genetisch oogpunt alleen voor de anderen iets doen als we er zelf baat bij hebben; een andere houding , zegt men, is evolutionair een ‘slechte adaptatie’, dwz een gedrag dat ons tot verliezers maakt in de evolutie.
Als die onderzoekers gelijk hebben, dan is er nog hoop voor ons, in ons land met zijn vele depressieve mensen, zijn hoge zelfmoordcijfers en zijn vele schandalen…
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Altruisme”

 1. Rik Says:

  Dag n. André,
  Ontdek je weblog nu pas en het wordt dus een klusje om à lles te lezen. Maar ik beloof vanaf nu regelmatig te komen kijken.
  hartelijke groet,
  Rik VP

 2. robbert Says:

  Volgens mij (en vele andere mensen ) is geen enkel gedrag puur altruïstisch.
  Zo Zal men door het helpen van anderen een goed gevoel overhouden . Doordat men dit goed gevoel bekomt denk ik dat deze persoon toch (onbewust?) aan zijn eigen belangen denkt. Langs de andere kant heb ik ook hierover mijn twijfels vanwege het geval van de bij die zichzelf opoffert en een vijand doodsteekt om de bijenkorf te verdedigen(ingeboren?). Men kan namelijk niet zeggen dat de bij een goed gevoel krijgt dat ze zich kan opofferen voor haar koningin.

  groeten, Robbert

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.