Hoe goed de Duitsers zich voelden onder Hitler

Hitler, de Holocaust, het Nazisme: bijna dagelijks verschijnen er boeken of artikels over. En nog altijd blijft de vraag overeind: hoe is dat mogelijk geweest? Hoe komt het dat een heel volk bijna unaniem tot in de laatste lijn voor de ultieme nederlaag achter een dergelijke figuur is blijven staan? Een nieuw boek is zopas verschenen, dat de discussie weer de hoogte injaagt: “Hitlers Volksstaat” door Götz Aly, een gastprofessor aan de universiteit van Frankfurt. Volgens Aly zou Hitler zijn volk voor zich hebben gewonnen door allerlei sociale maatregelen, waardoor het goed leven was in Nazi-Duitsland. Keerzijde was dat hij dan ook verplicht was de middelen daarvoor elders te zoeken: in plunderingen, diefstal en vooral door de Joden uit te melken en daarna de gasovens in te jagen. Interessante theorie, die – dat spreekt vanzelf – in de nadagen van de herdenking van Ausschwitz de gemoederen bij onze oosterburen weer in beroering brengt.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.