Het Christendom: wezen en geschiedenis

h3. C.IV Het protestants-evangelisch paradigma van de Reformatie

h5. C.IV.2 Het consequent reformatorische protestantisme

Volgens velen was Luther te weinig radicaal. De hervorming van Luther moest volgens hen totaal komaf maken met het rooms-katholieke geloof. In Zwitserland legde Zwingli de basis voor een radicaal protestantisme, dat dan door Calvijn zal worden doorgetrokken tot een werkelijk hervormd christendom.

Hervorming in Zwitserland: Huldrych Zwingli (1484-1531).

In tegenstelling tot de ascetische monnik Luther was Huldrych Zwingli een pastoor die na enkele jaren aalmoezenier in het Zwitsers leger te zijn geweest pastoor was geworden in Zürich. Hij zou eerst voorstander zijn geweest van een eerder gematigde hervorming binnen de katholieke kerk in de zin waarin Erasmus die voorstond. Onder invloed van Luther is hij verder gegaan, en rond 1521-22 werd hij van humanistisch gezinde hervormer tot evangelisch consequente hervormer. Daarbij ging hij dadelijk een eind verder dan Luther in zijn systematische aanval op het Roomse systeem. Hij begint met de verwerping van alle elementen, die niet bijbels gegrond zijn. Zijn opvatting over een totaal nieuwe kerkinrichting, een synodale kerk onder toezicht van de verschillende steden, werd in verschillende steden van Zwitserland (Basel, Bern, St.Gallen) overgenomen. Maar een groot deel van Zwitserland bleef trouw aan het katholieke geloof, en die scheuring zou tot burgeroorlog leiden. Bij de tweede oorlog sneuvelt Zwingli. Op zijn hervormingswerk zal de Fransman Jean Calvin een tiental jaar later steunen om zijn kerk op te bouwen in Genève.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.