Het Christendom: wezen en geschiedenis

h3. C.IV Het protestants-evangelisch paradigma van de Reformatie

h5. C.IV.4 De vrouw in de reformatie

4.a De onzekere plaats van de vrouw in de reformatie

De beslissing van de Anglicaanse kerk om vrouwen priester te wijden heeft in 1994 geleid tot grote discussies binnen die kerk. Ook binnen de katholieke kerk trouwens: Johannes Paulus II heeft eens voor altijd die wijding van vrouwen uitgesloten, wat natuurlijk ook hier en daar op luid protest is onthaald. Hoe stond de reformatie tegenover de vrouw?

Na de godsdienstvrede van Augsburg in 1555 was de eigenlijke reformatietijd voorbij en begon het tijdperk van de orthodoxie ook voor het protestantisme. De reformatie én contrareformatie zijn op hun grenzen gestoten en beginnen een tijdperk van behoudsgezindheid. Dat blijkt vooral in de vraag naar de plaats van de vrouw in de kerk en maatschappij.

Het is duidelijk dat er met de terugkeer naar het evangelie van Luther ook voor de vrouwen belangrijke veranderingen op til waren. De voorkeur van de middeleeuwen voor ongehuwd zijn wordt vervangen door een herwaardering van het huwelijk en een andere kijk op de seksualiteit. Het priesterhuwelijk geeft aan de vrouw van die




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.