Creationisme: geen wetenschap en geen geloof

Dit lange artikel van Jerry Coyne, professor aan de Universiteit van Chicago, schetst de geschiedenis, in de VS, van de opkomst van de theorie van de ‘Intelligent Design” (Gods masterplan) als pseudo-wetenschappelijke uitleg voor de evolutie ter vervanging van het (als atheïsme gebrandmerkte) neo-darwinisme. Dit naar aanleiding van het verschijnen van het boek “Of pandas and people”, dat studenten wil aantonen dat ID best een alternatief kan zijn voor het Darwinisme. Dit boek verschijnt exact tachtig jaar nadat in de VS de strijd van de creationisten tegen de ongelovige darwinisten losbarstte.
De creationisten beweren dat visie van Darwin, dat de evolutie slechts een theorie is en geen feit. Coyne begint met dat overtuigend te weerleggen. Daarna heeft hij het over de laatste telg van het creationisme, Intelligent Design, en over het boek dat die wil promoten: “Of pandas and people”. Een gevaarlijk boek, want het geeft de indruk door ‘wetenschappers’ te zijn geschreven en over ‘wetenschap’ te gaan. Terwijl het vol staat met beweringen, die door de wetenschap van vandaag gemakkelijk te weerleggen zijn. Eén voorbeeld maar: de ouderdom van de aarde (waarover tussen haakjes onder creationisten grote onenigheid bestaat). Dit gegeven, zo belangrijk voor de evolutie, wordt door de auteurs van het boek handig omzeild.
Dit artikel maakt duidelijk dat al wie denkt door de idee van ID in onze moderne wereld de godsdienst en moraal te redden, het totaal verkeerd voor heeft. De evolutietheorie gaat over het ontstaan van het leven en is iets anders dan een theorie over de betekenis van het leven, de betekenis van moraal en godsdienst.
In Europa is het creationisme een zaak van enkele zonderlingen, gelukkig maar. Dan ontslaat ons echter niet van de plicht na te denken over religie en moraal, hun evolutionaire oorsprong en betekenis. Voor onze toekomst en die van onze kinderen is het dringende noodzaak.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.