Ayn Rand

Gestoten op een figuur, die in de VS blijkbaar heel bekend is maar waar ikzelf nog nooit had van gehoord. De Russin Alisa Rosenbaum, die in 1926 vanuit St.Petersburg naar de VS emigreerde, daar de naam Ayn Rand aannam, en uitgroeide tot een icoon van het rechtse, conservatieve kapitalisme. Haar boeken, fictie en non-fictie, waren een bizarre (nog zacht uitgedrukt), morele verdediging van een kapitalisme dat gebaseerd was (en is) op doorgedreven eigenbelang en individualisme. Een kapitalisme dat in hét uitverkoren land, dat voor haar de VS was, als fictie meer dan als realiteit, tot bloei kwam.
Om de huidige rechtse kringen in de VS te verstaan kan een kennismaking met deze merkwaardige vrouw en haar onbeschaamd egoïsme heel nuttig zijn. En de vreemde combinatie van die ‘filosofie’ met een conservatief christelijke overtuiging in sommige kringen iets meer verstaanbaar maken.
Over een andere hoogst merkwaardige figuur, Flavoj Zizek, die in het artikel over Rand ook ter sprake komt, kan je in dit artikel iets meer vernemen. Het lijkt wel een defilee van would-be filosofen…
Ik vrees alleen maar dat dergelijke ‘filosofieën’ hun tegenbeeld oproepen en realiseren, dat van de ‘radikale verliezer’, zie Hans Magnus Enzensbergerin ‘Der Spiegel’, internationale editie.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.