ALGEMENE GESCHIEDENIS

Vele jaren heb ik in een volkshogeschool les gegeven van “algemene geschiedenis“. Een zeer breed overzicht van de geschiedenis van de mensheid, vanaf de prehistorie tot aan de Franse revolutie.
De bedoeling was de deelnemers een kader te geven, waarbinnen ze dat wat ze van de geschiedenis wisten door de school en in hun later leven via lectuur, radio of televisie konden plaatsen en duiden.
Een kader, dat hen zou helpen hun wereld van vandaag beter te begrijpen en zichzelf er beter in te situeren.
Een kader tenslotte, dat hen ertoe zou brengen kritischer te staan tegenover die wereld én tegenover zichzelf en hun eigen opvattingen en overtuigingen.

Vandaag begin ik met de publicatie van de teksten van die lessen, voor de bezoekers van mijn weblog. Dag na dag wil ik jullie meevoeren doorheen de eeuwen en beschavingen, die ons vooraf zijn gegaan en ons ook gemaakt hebben tot wat wij nu zijn. Uiteraard is het een heel breed panorama, met onvermijdelijk een keuze uit de vele feiten en gebeurtenissen, die de mensheid hebben getekend en in een bepaalde richting geduwd. Dank zij de vele mogelijkheden van het internet kan ik door verbanden te leggen jullie uitnodigen om dieper in te gaan op sommige thema’s, personen, culturen en beschavingen. Zonder echter de grote lijnen en de verbanden met het heden uit het oog te verliezen. Want wat er vroeger is gebeurd is op zich misschien wel interessant, maar wordt door de band met vandaag zoveel rijker en verrijkender.
Veel leesgenot, en aarzel niet te reageren, wanneer je vragen hebt of een andere interpretatie verkiest of feiten en gebeurtenissen kent, die ik volgens jou ten onrechte niet vermeld en waardoor de geschiedenis anders kan worden ingekleurd.

Achtereenvolgens komen, na een inleiding, de prehistorie, de oudheid, de middeleeuwen en de moderne tijd (tot einde achttiende eeuw) aan bod. Met telkens, waar het kan, verbanden en literatuur.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.