Revolutie of oproer in Frankrijk

Was het Plato niet, die verklaarde dat filosofen de leiding van de staat op zich zouden moeten nemen? Je kan je afvragen of we er dan beter aan toe zouden zijn. Het zijn ook maar mensen, met opvattingen en inzichten die wel eens kunnen botsen. Neem bijvoorbeeld het ‘geval‘ Alain Finkielkraut: in een interview met een Israëlische krant sprak hij over de ‘ethisch-religieuze’ dimensie van de onlusten die in de voorsteden van Parijs hebben plaats gevonden. Dat veroorzaakte in Frankrijk een fikse rel, waarbij Finkielkraut voor racist werd uitgescholden.
In een gesprek met één van de bekendste ‘nouveaux philosophes’ Pascal Bruckner probeert die voor een niet-Fransman uit te leggen op welke manier politieke en sociale discussies in Frankrijk worden gevoerd en beïnvloed door bepaalde ontwikkelingen in onze moderne tijd. Op de achtergrond niet enkel de rellen maar ook het Franse referendum over Europa, dat een verwerping van de nieuwe grondwet inhield.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.