Gnosticisme

De laatste tijd is het gnosticisme als een vroeg-christelijke ketterij niet uit het nieuws geweest. Na het overweldigende succes van de Da Vincicode haalde de publicatie van een vertaling van het evangelie van Judas de voorpagina’s. Nu blijkt er onder de kenners meningsverschil te bestaan over dat ‘gnosticisme’: heeft het wel echt bestaan of is het eerder een uitvinding van de tegenstanders van deze interpretatie van het christendom, met als eerste Irenaeus van Lyon in de tweede eeuw na Chr.? Sinds de vondst van de Nag Hammadi-geschriften in 1945 beschikken we over nieuwe bronnen, die vertellen over die soms vreemde vormen van vroeg-christelijk geloof, waaronder het fameuze ‘gnosticisme’. Maar of we er veel wijzer van worden is een andere kwestie.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Response to “Gnosticisme”

 1. Marcel Van Lysebetten Says:

  André,
  In ‘als god spreekt’ van Geert Lernout komt onder (veel) meer ook Nag Hammadi ter sprake.
  Voor het overige laat ik het over aan het onderscheidingsvermogen van ‘kenners’
  om er een oordeel over te vellen. Ik vind het spijtig dat ik het niet 40 jaar eerder heb kunnen gelezen.
  Een extra voordeel is dat het in het Nederlands (!) is verschenen!
  Vriendelijke groeten,
  Marcel

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.