ALGEMENE GESCHIEDENIS 5. De Nieuwe Tijd (II, 5)

2. Het rijk van Karel V versus Frankrijk.


Karel , geboren te Gent in 1500, als zoon van Philips de Schone, zelf zoon van Maximiliaan I en Maria van Bourgondië, en van Johanna de Waanzinnige, dochter van Ferdinand en Isabella van Spanje. In 1515 werd Karel hertog van Bourgondië, in 1516 koning van Spanje. Dankzij de hulp van de Fuggers verovert Karel op zijn rivaal Frans I van Frankrijk in 1519, na de dood van Maximiliaan, de Duitse keizerlijke waardigheid, en wordt Keizer Karel V. Voor de eerste maal beslisten de financies over het lot van Europa.

    Philips de Schone stierf jong, 28 jaar oud, in 1506, in Burgos, tijdens een bezoek aan Spanje, waar hij aanspraak wilde maken op Castilië, tegen de zin van Aragón. In de tijd tussen zijn dood en de volwassenheid van Karel (in 1515 werd deze heer van de Nederlanden), regeerde de zuster van Philips de Schone, Margaretha van Oostenrijk, als landvoogdes, over de Nederlanden, vanuit Mechelen.
    Deze Margaretha was eerst uitgehuwelijkt als driejarig meisje aan de Dauphin van Frankrijk , de latere Karel VIII, en was enige tijd, na de dood van Lodewijk XI, koningin van Frankrijk. Maar om Bretagne te verwerven, werd het huwelijk ontbonden en trouwde Karel VIII met hertogin Anna, de erfgename van Bretagne. Margaretha kwam na enkele jaren terug naar Mechelen en werd dan uitgehuwelijkt aan Don Juan, prins van Castilië en erfgenaam van de Spaanse troon. Na een half jaar moest Margaretha terug naar de Nederlanden, want haar ziekelijke man Don Juan stierf. Na diens dood werd ze tenslotte uitgehuwelijkt aan de hertog van Savoye, die na enkele jaren ook stierf: de derde keer was blijkbaar de goede keer geweest, want ze heeft heel haar leven om die man getreurd. Ze bleef dan, als jonge 24-jarige reeds tweemaal weduwe, voorgoed in de Nederlanden, waar ze als landvoogdes fungeerde als Karel weg was. Bij haar dood in 1530 werd ze in Brou (Bourg-en-Bresse, het zuiden van Bourgondië) bijgezet bij haar tweede man, in een basiliek die ze daar liet bouwen met behulp van kunstenaars en bouwheren uit Vlaanderen.

Door keizer te worden verenigde Karel V in zijn rijk twee soorten




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.