Democratie door middel van militair geweld?

Bush en co. zijn Irak binnengevallen om het met militair geweld om te toveren tot een democratie naar Westers model. Als voorbeeld haalden zij Duitsland aan waar in 1945 door militair geweld de democratie werd hersteld. Je moet niet veel kennen van de geschiedenis om te beseffen dat die vergelijking meer dan mank loopt. De auteur van dit artikel biedt een interessante kijk op de ontwikkeling van de democratische tendenzen in het Duitsland van Bismarck tot nu. Inderdaad, democratie is veel meer dan een meerderheidsstelsel als gevolg van verkiezingen. Ze kan niet van buitenaf worden opgelegd, maar ontwikkelt zich van binnenuit.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.