GESCHIEDENIS VAN DE ISLAM: Deel I (10)

De Ottomanen of Osmanen in Istanboel (vierhonderdvijftig jaar)

16e-18e eeuw na Chr.

De Turkse nomadische stam der Seldsjoeken uit Centraal Azië had zich, zoals reeds gezegd, in de tiende eeuw bekeerd tot de Islam. Op hun trektocht naar het Westen versloegen ze in 1071 bij Mantzikert (in het Oosten van Anatolië) de Byzantijnen en vestigden zich in Anatolië. In de veertiende eeuw wordt hun dynastie vervangen door die van de Osmanen (of Ottomanen), die vanuit Bursa het in verval geraakte Byzantijnse rijk domineerden. Na in de eerste helft van de vijftiende eeuw aanvankelijk door de Mongolen van Timoer Lenk (of Tamerlan) te zijn overwonnen, herstelden ze zich vrij vlug van de slag. In 1453 veroverden ze Constantinopel, dat voortaan als Istanboel bekend staat.

In de zestiende eeuw veroveren de Safawiden, een Perzische dynastie, Iran en vestigen daar het Safawidische rijk, met als godsdienst het sji
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.