Dawkins en geloof

Zijn wetenschap en geloof met elkaar te verzoenen? Of scherper gesteld: zijn de bevindingen van de hedendaagse wetenschap over het heelal, de mens en hun oorsprong te verzoenen met een geloof in God, zoals dat door joden, christenen en moslims (om me maar tot die drie categorieën te beperken) wordt beleden? Een God, die de wereld heeft geschapen, die vereerd wordt, die voorgesteld wordt als persoonlijk of transcendent of beide? Een geloof, dat naast het bestaan van een God ook nog een hele speciale kijk op de wereld en op de geschiedenis als te geloven voorschrijft? Om het bij het christendom te houden: dat God is mens geworden, dat Christus uit een maagd is geboren, dat ons allen een laatste oordeel te wachten staat, enz. enz. Voor de katholieken komt daar wellicht nog specifiek bij: dat de paus onfeilbaar is, dat Maria ten hemel op opgenomen, dat er een vagevuur, een hemel en een hel bestaat? (over het voorgeborgte lijkt men zelfs in Rome twijfels te hebben).
In een nieuw boek “The God delusion” (“God als misleiding”) giet Dawkins nog wat olie op het vuur om zijn gekende these te verdedigen: nee, “geloof ” is in het licht van de wetenschappelijk kennis gewoon misleidend.
Nu, Dawkins is een mens zoals jij en ik, heel misschien wel iets verstandiger, meer belezen en beter schrijver, maar een mens: je moet hem dus niet geloven omdat hij Dawkins heet, maar eventueel omdat hij goede argumenten heeft. Daarmee doet hij op de eerste plaats beroep op ons rationele denken, wellicht toch wetend dat religie niet direct daarmee verbonden is maar eerder een fenomeen uit de verborgen wereld van onze gevoelens, intuïties, angsten enz. Of die wereld ook enig bestaansrecht en realiteitsgehalte heeft, naast de rationele kennis en het wetenschappelijk onderzoek? Ik vermoed van wel, ook al ben ik blij dat iemand als Dawkins ertoe bijdraagt dat een groot aantal, zoniet alle, dogma’s en leerstellingen van de drie monotheïstische godsdiensten (om van de andere even te zwijgen) naar de prullenmand kunnen worden verwezen.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.