Australopithecus afarensis

Misschien zegt die naam je niet onmiddellijk iets, maar wel ‘Lucy’, het skelet van een wijfje mensaap, dat in 1974 door Donald Johanson werd opgegraven in Ethiopië. Onlangs heeft een team paleoanthropologen een nieuwe interessante vondst gedaan van zo’n ‘zuidelijke aap uit Afar’: een jong meisje, met haar drie jaar verrast door een vloedgolf en onder zand terecht gekomen. Over Selam – zo heet het schepsel – een interessant artikel in de reeks van de VPRO: Noorderlicht.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

6 Responses to “Australopithecus afarensis”

  1. yasmine Says:

    hoi,
    volgens mij is lucy de australopitheek gevonden in 1974

  2. André Says:

    Je hebt gelijk, Yasmine: 1974 en niet 1972 zoals aanvankelijk in dit bericht stond. Dank!

  3. alan Says:

    ik heb een vraag vanwaar komt de naam: australopithecus?

  4. André Says:

    In de achttiende eeuw was de plantenkundige Carl Linné (later ‘von Linné’, en nu vooral geciteerd met de Latijnse variant: Linnaeus) begonnen met het classificeren van planten en dieren naar families, geslachten, soorten enz. Hij gebruikte daarvoor Latijnse namen (de taal die in zijn tijd de internationale communicatietaal was). Het ligt dus voor de hand dat later, in de negentiende en twintigste eeuw de paleoantropologen hun vondsten van onze voorouders ook indeelden in families en soorten, met Latijnse naam. Die Latijnse namen gingen dikwijls voort op de stam van Griekse woorden of waren een combinatie van Latijn en Grieks. De meest voorkomende benaming was natuurlijk ‘homo’, mens. Maar voor fossielen die bleken nog geen mens te zijn maar wel in de lijn van de mens te liggen werden verschillende namen door de vinders ervan naar voor gebracht: anthropithecus, pithecantropus, paranthropus, zinjanthropus, sinanthropus, om er maar enkele te noemen. Raymond Dart, de vinder van het eerste fossiel van een ‘nieuwe voor-menselijke soort’ in 1924, nl. het kind van Taung, noemde het de Australopithecus africanus, een combinatie van Latijn en Grieks, die betekent: de zuidelijke (‘australo) aapmens (pithecus).
    Om een beetje orde te scheppen in die veelheid van benamingen heeft men in de jaren 60 voorgesteld om het aantal geslachten terug te brengen tot twee: de Australopithecus en de Homo. Deze behoren beide tot de familie van de Hominiden of mensachtigen. Maar zoals gebruikelijk in de wetenschap is deze indeling allesbehalve definitief en door iedereen zomaar aanvaard…

  5. alan Says:

    ik heb nog een paar vraagjes:
    -wanneer leefden ze?
    -waar leefden ze? (vermeld a.u.b. ook de werelddelen)
    -welk voedsel aten ze? hoe kwamen ze aan dat voedsel?
    groeten alan alvast bedankt!!

  6. André Says:

    De Australopithecinen (zo noemt men deze familie, met daarin de A. africanus, de A. robustus, de A. boisei…) leefden, voor zover men weet uit de alles bij elkaar schaarse vondsten van fossielen, enkel in Zuidelijk en Centraal Afrika. Van de hominiden (=de stam van mensachtigen, die zal leiden naar het ontstaan van de mens en waartoe de A. behoren) zal pas de homo erectus het Afrikaans continent verlaten om uit te zwermen over Europa en Azië. De Australopitheken zwierven rond in Afrika tussen drie en één miljoen jaar geleden en zijn sindsdien spoorloos. Ze aten wellicht planten en aas van gedode of gestorven dieren (dit maakt men op uit de microscopische studie van hun tanden, en uit de primitieve werktuigen die in de nabijheid van hun fossielen werden gevonden).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.