Vrije meningsuiting

De laatste tijd staat het multiculturalisme onder zware kritiek. Terecht, indien men dat multiculturalisme opvat als een politiek project, waarbij het samenleven van verschillende culturen slechts mogelijk wordt geacht wanneer de vrijheid van meningsuiting wordt beperkt en afgeremd door bepaalde gevoeligheden van de andere culturen. Ironisch genoeg maakt juist die beperking multiculturalisme als beleefde ervaring onmogelijk.
Verschillen in cultuur, aanvoelen en opvattingen moeten niet onder de mom van respect worden onderdrukt, maar eerder openbaar gemaakt en bediscussieerd, want verrijkend voor iedereen. Het soort verkeerd begrepen respect brengt de conservatieve, rechtse partijen ertoe de aanwezigheid van minderheden als een probleem te zien en te bestrijden. En het doet de progressieven grijpen naar een nare vorm van zelfcensuur of naar het aanvaarden van een beperking van de vrijheid van meningsuiting.
Als vrijheid iets betekent, moet George Orwell ooit gezegd hebben, dan is het wel dat je aan iemand iets kan zeggen dat hij niet graag hoort.
Wie heeft er baat bij dat er ‘censuur’ is? Niet de gewone man en vrouw, wel de machthebbers aan alle kanten. Lees het artikel van Kenan Malik!
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Responses to “Vrije meningsuiting”

 1. Tineke Groen Says:

  Dag Andre, net je site gevonden. Heel interessant. Ben geinteresseerd in veel van de onderwerpen. Staat al bij mijn favorieten. Ik blijf je volgen.
  Groet,
  Tineke

 2. André Says:

  Dank je wel, Tineke. Je mag ook steeds reageren, wanneer je niet akkoord gaat of er iets wilt aan toevoegen!
  Vriendelijke groeten,
  André

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.