Turkije en de secularisten

Toen ik op televisie de beelden zag van het protest van duizenden (seculiere) Turken tegen een mogelijke islamisering van Turkije, was ik eerlijk gezegd een beetje opgelucht. Ook al stak het me een beetje dat het leger daar blijkbaar nogal sterk achter stond, want op militairen in de politiek heb ik het niet zo begrepen. Maar ja, alles liever dan een nieuw door sharia en koran beheerst land, met alle problemen vandien. En op dat ogenblik kwam het niet in me op dat nog niet zo lang geleden in Algerije iets dergelijks plaats had gehad, maar dan op een meer gewelddadige schaal, met meer dan nare gevolgen voor het land en de democratie.
Het artikel waar ik hier naar verwijs, heeft me eens te meer duidelijk gemaakt dat de zaak wat complexer is, en onze nieuwsberichten dikwijls inspelen niet op de realiteit maar op onze wensen en vooroordelen. Uit de discussie in Turkije over het dragen van een hoofddoek kunnen we misschien ook iets leren…




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.