GESCHIEDENISBOEKEN (2)

GESCHIEDENISBOEKEN (2)

Hieronder de laatste aanwinsten over geschiedenis in mijn boekenkast. Als je houdt van een rustige vakantie, met een goed boek, een goed glas wijn en een uitzicht op een vredig landschap…

Jared Diamond: Zwaarden, Paarden & Ziektekiemen. De ongelijkheid in de wereld verklaard. Spectrum, Utrecht, 2007 (tiende druk), 508 blz. Ongelooflijk interessant boek, dat op magistrale wijze de mond snoert van hen, die vinden dat wij, blanken, superieur zijn aan de anderen in de wereld omdat we nu eenmaal slimmer zijn.

Jared Diamond: Ondergang. Waarom zijn sommige beschavingen verdwenen en hoe kan de onze haar ondergang voorkomen? Spectrum, Utrecht, 2006 (vierde druk), 702 blz. De titel dekt de lading.

David S. Landes: Arm & Rijk. Waarom werd het Westen rijk en bleven andere landen arm?
Spectrum, Utrecht, 2006 (zesde druk), 703 blz. Hetzelfde thema als het eerste, met dan vanuit een andere invalshoek, nl. de economische. Met nadruk vooral op de industriële evolutie in het achttiende-eeuwse Engeland.

Charles C.Mann: 1491. De ontdekking van het precolumbiaans Amerika. Nieuw Amsterdam/Manteau, 2006 (eerste druk), 624 blz. De stand van zaken over het onderzoek naar het Amerika van de tijd vóór Columbus. Interessant en griezelig tegelijk, want de nieuwe wereld was blijkbaar allesbehalve leeg en dus zomaar door ons, Europeanen, in te palmen.

William Dalrymple: In de schaduw van Byzantium. Atlas, Amsterdam/Antwerpen, 1999 (tweede druk), 527 blz. Een relaas over de teloorgang van het oosterse christendom, waar wij in het Westen al dan niet bewust tot vandaag de dag onze bijdrage leveren.

Voor eerdere keuze, zie: http://www.andrebogaert.be/2007/01/29/top-tien-geschiedenisboeken/
14/05/2007




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.