De Bonobo-mythe

Volgens de wetenschapper Frans de Waal, een Nederlander die in de VS woont en publiceert, kan het verschil tussen de chimpansee en de bonobo niet groter zijn. De eerste is gewelddadig, de tweede vredevol en attent voor zijn soortgenoten. Bij de bonobo’s domineren de wijfjes en wordt elk conflict opgelost door seksueel contact. De bonobo’s bewijzen volgens de Waal dat de mens in zijn voorhistorische ontwikkeling allesbehalve het primitieve, onbeschaafde wezen was, waar de beschaving als een vernisje op gegoten is.
Maar zijn de bonobo’s werkelijk zo vredelievend en attent? Frans de Waal heeft nooit bonobo’s in het wild bestudeerd. In dit relaas vertelt Ian Parker over zijn reis naar het binnenland van Congo om de bonobo’s te zien, over de geschiedenis van de ontdekking ervan en over hun plaats in de wetenschap over onze voorouders. Prettige lectuur in een door regen overgoten vakantie! En een goeie voorbereiding voor een trip naar Plankendaal!




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.