Jeu de Paume

Jeu de Paume: de meeste bezoekers van Parijs in lang vervlogen tijden zullen wellicht denken aan het prachtige museum van de impressionisten, dat het Musée du Jeu de Paume heette en sinds 1986 enkel nog wordt gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen. Misschien denkt één of ander zelfs nog aan de Franse revolutie: de eed in de zaal van het Jeu de Paume van Versailles, waarbij de derde stand zich in 1789, aan het begin van de Franse revolutie, ertoe verbond niet uit elkaar te gaan voor een nieuwe grondwet was geschreven.
Wellicht weten de meesten toch wel dat het jeu de paume de voorganger is van het moderne tennis. Maar niet dat het nu nog beoefend wordt, in Frankrijk ja, maar ook in Groot-Brittannië.
De geschiedenis van dit spel toont aan dat de spelende mens geen moderne uitvinding is. De Jeu de Paume in Frankrijk is reeds eeuwen oud. En de moderne termen zoals ‘tennis’, ‘love’ en het vreemde optellen van de resultaten (15-30-40) gaan er op terug.




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.