Geschiedenis van Amerika II-9-3

De communicatie tussen de verschillende samenlevingsgroepen in dat gebied gebeurde vooral tussen oost en west, doordat de richting van de bergketens van de Andes de communicatie tussen noord en zuid bemoeilijkte. Vandaar dat de streek lang een wirwar was van kleine en middelgrote samenlevingen, die alleen contact hadden met hun naaste buren.
Drie keer lijkt een samenleving er echter in geslaagd te zijn de Peruaanse Andes te domineren en een grotere staat te vormen. De eerste waren de Chavin, die van ongeveer 700 voor Chr. tot rond het jaar 0 het centrale kustgebied van Peru en het aangrenzende gebergte overheersten. Daarna volgde een tijd waarin twee grootmachten de dienst uitmaakten: het rijk Wari, dat de kuststreek domineerde en Tiwanaku, dat rond het Titicacameer lag. Op het einde van het eerste millennium gingen beide rijken ten onder en viel het Andesgebied uiteen in een aantal kleine socio-politieke eenheden. Na een drietal eeuwen kwamen dan de Inca
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.