Georges Simenon

In 1942, tijdens de wereldoorlog, schreef Georges Simenon in Frankrijk één van zijn bekendste boeken: “La veuve Couderc”. In datzelfde jaar verscheen het meesterwerk van Camus: “L’étranger”. Camus werd een monument in de wereldliteratuur. Simenon bleef de veelschrijver uit Luik, meer bekend wellicht door de Maigret-reeks in de Franse televisie dan door zijn boeken zelf. Ten onrechte, zegt Paul Theroux in dit artikel over Simenon naar aanleiding van een nieuwe Engelstalige uitgave van “La veuve Couderc”, onder de titel: “The Widow”.
Simenon noemde zich als Belg een ‘man zonder vaderland’. Intrigerend, zou ik zeggen, in het licht van wat de laatste tijd in ons land op politiek vlak gebeurt. Wat me ook intrigeert, is zijn merkwaardige opvatting over seksualiteit, zowel in zijn romans als in zijn eigen leven. Misschien moet ik eens enkele van de ongeveer 400 romans die hij schreef lezen…

In de VS is Simenon blijkbaar herontdekt!




You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.