De Monroe-doctrine

Nogmaals aandacht voor een bijdrage over de relatie tussen de VS en Latijns Amerika op de website van Tom Engelhardt van The Nation Institute. De auteur Greg Grandin vraagt zich af of de leer van Monroe (uit de negentiende eeuw), die inhoudt dat Noord-Amerika het recht heeft tussen te komen in de politiek van de rest van Amerika, wel zo op sterven na dood is als een recent rapport van The council on Foreign Relations beweert. En dan volgt een analyse die alle mensen die geïnteresseerd zijn in het lot van Latijns Amerika een beetje de stuipen op het lijf zal jagen. Vooral de houding van de mogelijke nieuwe president Barack Obama in die kwestie verrast en doet veel vragen rijzen: wat hij tegenover de uitgeweken Cubanen zei over de politiek van de VS t.o.v. Cuba en Latijns Amerika was niet bepaald geruststellend.
Een paar dagen geleden heeft diezelfde Obama voor de AIPAC, de belangrijkste Joodse lobbygroep, ook een paar controversiële uitspraken gedaan. En ik begin me echt af te vragen waarin de “verandering” zal bestaan, als Obama president wordt. Tenzij natuurlijk Obama deze uitspraken doet om de verkiezingen te kunnen winnen, en die daarna voorgoed vergeet.
In beide gevallen, de politiek in het Midden-Oosten en in Latijns-Amerika, stond hij namelijk tegenover machtige lobbygroepen in de VS, die dank zij de politiek van Reagan en Bush een overmatige invloed hebben verkregen in de politiek van zijn land. Denkt hij misschien die op deze manier te kunnen neutraliseren? Laat ons hopen van wel…
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.