Ook talen sterven uit

Op dit ogenblik worden in de wereld nog zo’n 6500 talen gesproken. Tegen het eind van deze eeuw zijn volgens kenners de helft ervan onherroepelijk uitgestorven.
Dit is het gevolg van de fameuze globalisatie die we nu in de wereld meemaken, inderdaad. Maar die globalisatie maakt het ook mogelijk de verschillende talen, die alleen een gesproken traditie kennen, op te nemen met recorders en te bewaren voor de toekomst. En zelfs sommige talen (weer) tot nieuw leven te wekken: denk maar aan het Hebreeuws, dat een dode taal was geworden, maar nu door zeven miljoen mensen wordt gesproken; of het Welsh, het Gaelic en het Bretoens, die in onze eigen Europese wereld een nieuwe opleving kennen.
Taaldiversiteit gaat samen met culturele, sociologische en biologische diversiteit: wie tegen het ene vecht, vecht ook tegen het andere, voor een rijkere en diversere wereld voor onze kinderen en kleinkinderen.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.