Cultuur, geen genen

De laatste tienduizend jaar hebben niet de genen, maar de cultuur de mens verder ontwikkeld. Dat staat tenminste in dit artikel. Het zal wel zo zijn, al lijkt die tienduizend jaar me wel een beetje lukraak gekozen. Misschien omdat de auteur een Amerikaan is en de mens pas een goeie tienduizend jaar geleden in Amerika is terecht gekomen. De homo sapiens is echter al langer op deze aardkloot verschenen (sommigen denken zelfs al aan zo’n tweehonderdduizend jaar geleden. En veel wijst er op dat de mens van vandaag genetisch niet anders is dan die vroege homo sapiens.
Dieren passen zich aan (door genetische wijzigingen dan) of sterven uit wanneer ze worden geconfronteerd met klimatologische veranderingen in hun omgeving. De mens is er tot nog toe in geslaagd dank zij zijn ‘cultuur’ (een leerproces, van generatie tot generatie) te overleven ook in heel moeilijke omstandigheden. Vraag is echter of dit oneindig kan doorgaan. Veel mensen, ook wetenschappers, hebben daar hun ernstige twijfels over.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.