Het verdwijnen van de Neandertaler

Er zijn nogal wat theorieën en gissingen omtrent het feit dat zo’n 40000 jaar terug de Neandertaler als (aparte?) mensensoort verdween. De wellicht meest tot de verbeelding sprekende uitleg daarvoor zou zijn dat hij de concurrentie met de meer succesrijke homo sapiens niet zou hebben overleefd.
Russische onderzoekers komen nu af met een andere uitleg: de verdwijning zou te maken hebben met drie vulkaanuitbarstingen, in Rusland en in Italië, die het leven en de leefomstandigheden van die nog kleine groepen Neandertalers in Europa onmogelijk zouden hebben gemaakt. Hun woongebieden zouden dan naderhand door de homo sapiens zijn ingenomen.
Dat zou ook verklaren waarom enkel in het Midden-Oosten, in Israël met name, aanduidingen zijn voor het samenleven van neandertalers en homo sapiens.
Een niet onaardige hypothese die je hier uitgelegd kan vinden.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.