Een ongelijke wereld (8)

De eerste gewassen, gedomesticeerd in de Vruchtbare Halvemaan zo’n 10.000 jaar geleden waren tarwe, gerst en erwten, ontstaan uit wilde stamvormen die al veel voordelen boden.

Een volgend stadium in de gewasveredeling zijn de eerste vrucht- en notenbomen, rond 4000 v.Chr: olijven, vijgen, dadels, granaatappels en druiven. Omdat die bomen slechts na drie jaar voedsel gingen opleveren en minstens tien jaar nodig hadden om tot volle productie te komen, was het kweken van deze bomen slechts mogelijk voor mensen, die een vaste woonplaats hadden.

Een derde stadium zijn de vruchtbomen die veel moeilijker te kweken bleken te zijn, waaronder appels, peren, pruimen en kersen. Dat vereiste de erg moeilijke techniek van het enten. Die was slechts beschikbaar in de tijd van de klassieke oudheid
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.